Codziennie wchodzimy w kontakt z różnymi tworzywami sztucznymi. Są to folie reklamówek jednorazowych, plastikowe butelki, a nawet większość posiadanego przez nas sprzętu elektronicznego. Tego typu materiały znajdują się praktycznie wszędzie, gdyż ich produkcja jest tania i wydajna, a ich trwałość jest znacznie wyższa niż ma to miejsce w przypadku wyrobów z papieru, drewna czy szkła. Poza tym, są one bardzo odporne na rozmaite czynniki chemiczne i biologiczne. Swoją niszę znajduje w tym przypadku również styropian, którego unikalne właściwości pozwoliły na zagospodarowanie go w różnych dziedzinach.

Styropian w gastronomii – o czym warto wiedzieć?

Restauracje chętnie używają styropianu, aby upewnić się, że ich posiłki utrzymają właściwą temperaturę przez dłuższy czas. Firmy cateringowe, które specjalizują się w dostarczaniu dań na wynos, często wybierają styropian jako materiał na pojemniki. Oprócz doskonałej izolacji, niepodważalną zaletą styropianu jest jego higieniczność – jest on odporny na gnicie i nie stanowi dobrego środowiska dla rozwoju bakterii. Ze styropianu wyrabia się także jednorazowe talerzyki i miseczki

Zapraszamy na styropmin.pl

Czego nie robić ze styropianem?

Styropian, pomimo niskiej reaktywności, jest podatny na niektóre rozpuszczalniki organiczne. Z tego powodu powinno się zwrócić uwagę na to, z jakimi substancjami ma kontakt. Na przykład, oleje lub smary mogą naruszyć jego strukturę i w efekcie uszkodzić. Chociaż problem ten jest łatwy do ominięcia, to może stanowić niemiłą niespodziankę dla osób niedoświadczonych.