Czy styropian jest bezpieczny?

Codziennie wchodzimy w kontakt z różnymi tworzywami sztucznymi. Są to folie reklamówek jednorazowych, plastikowe butelki, a nawet większość posiadanego przez nas sprzętu elektronicznego. Tego typu materiały znajdują się praktycznie wszędzie, gdyż ich produkcja jest tania i wydajna, a ich trwałość jest znacznie wyższa niż ma to miejsce w przypadku wyrobów z papieru, drewna czy szkła. Poza tym, są one bardzo odporne na rozmaite czynniki chemiczne i biologiczne. Swoją niszę znajduje w tym przypadku również styropian, którego unikalne właściwości pozwoliły na zagospodarowanie go w różnych dziedzinach.

Styropian w gastronomii – o czym warto wiedzieć?

Restauracje chętnie używają styropianu, aby upewnić się, że ich posiłki utrzymają właściwą temperaturę przez dłuższy czas. Firmy cateringowe, które specjalizują się w dostarczaniu dań na wynos, często wybierają styropian jako materiał na pojemniki. Oprócz doskonałej izolacji, niepodważalną zaletą styropianu jest jego higieniczność – jest on odporny na gnicie i nie stanowi dobrego środowiska dla rozwoju bakterii. Ze styropianu wyrabia się także jednorazowe talerzyki i miseczki

Zapraszamy na styropmin.pl

Czego nie robić ze styropianem?

Styropian, pomimo niskiej reaktywności, jest podatny na niektóre rozpuszczalniki organiczne. Z tego powodu powinno się zwrócić uwagę na to, z jakimi substancjami ma kontakt. Na przykład, oleje lub smary mogą naruszyć jego strukturę i w efekcie uszkodzić. Chociaż problem ten jest łatwy do ominięcia, to może stanowić niemiłą niespodziankę dla osób niedoświadczonych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *